Educatie

Debuski ontwerpt lesmateriaal en workshops op maat voor scholen en culturele organisaties, aansluitend op leerlijnen, doelen, thema’s, tentoonstellingen of maatschappelijke onderwerpen.
Debuski werkt samen met een breed netwerk van kunstenaars en vakdocenten en voert ook zelf projecten uit.

Advies
Debuski is op verschillende momenten inzetbaar om mee te denken over de implementatie van kunst- en techniekonderwijs op scholen (PO, SO en V(S)O). Hoe maak je een leerlijn? Hoe stem je projecten af op leerlijnen op school? Hoe zorg je dat nieuwe doelen in het onderwijs zoals 21st Century Skills, technische vaardigheden of ontwerpend leren een plek krijgen op je school? Moet alles naadloos aansluiten op elkaar, of moet het soms ook ontregelen?

Techniek en technologie
Van ambachten tot nieuwe technologie: maken is fijn. Door aan de slag te gaan met programmeren, 3D printers, robotica, maar ook door te leren houtbewerken, lassen of naaien krijg je de mogelijkheid om uitvinder te worden, onderzoekend en ontwerpend te leren en creativiteit te gebruiken om je eigen ideeën te realiseren. Door zelf iets te ontwerpen en het ook nog te kunnen maken, bepaal je zelf hoe je ontwerpproces en het eindresultaat eruit zien.

Makerspace
Debuski initieerde het FluXlab, de makerspace van FluXus in Zaandam. Een makerspace waar scholen (po en vo) terecht kunnen voor kunst en technologie. Daarnaast is het FluXlab op woensdagmiddag geopend voor kinderen van 5-12 jaar en in de avond voor iedereen vanaf 13 jaar. In het FluXlab worden naast de workshops en lessen voor scholen ook gespecialiseerde workshops gegeven: 3D printen, lasersnijden, plotteren, robotica en programmeren. Het FluXlab wisselt ook uit met de andere maakplekken van FluXus.

Maken in de klas
In dit boek van Astrid Poot lees je meer over maken in de klas. Je vind er veel mooie voorbeelden van leerkrachten, makers en projecten (en ook een kleine bijdrage van mevrouw Debuski).

Lesmateriaal

Zaans Gemaakt
Met Astrid Poot maakte ik de lessenserie Zaans Gemaakt. Een serie maaklessen geïnspireerd op het industrieel erfgoed van de Zaanstreek. In de lessen worden verhalen verteld en gaan de leerlingen zelf aan de slag met heldere maakopdrachten. Bij elke les is een waaier met vervolglessen beschikbaar die aansluiten op het thema, de techniek of de gebruikte materialen. Kies zelf welk vervolg het beste past bij jouw klas.
De lessen werden in samenspraak met de scholen ontwikkeld en op de scholen getest door vakdocenten van FluXus. Ze zijn zo ontworpen dat elke leerkracht de lessen zelfstandig en met minimale voorbereiding kan geven, en maken voornamelijk gebruik van eenvoudige materialen.
Hier kun je de lessen gratis downloaden


Digidoeners
Voor Stichting FutureNL verzint Debuski (samen met nog veel meer fantastische lesmakers) eenvoudig door leerkrachten uit te voeren lessen voor PO en VO op het gebied van digitale vaardigheden en mediawijsheid. De lessen ontvang je in een wekelijkse gratis nieuwsbrief en kun je zonder veel voorbereiding of voorkennis zelf geven.

Kleurdansen (onderbouw)

Tangram Beestenboel (onderbouw)

Lekker gamen! (0nderbouw)

Animatie 1.0 (middenbouw)

Roodkapje maar dan anders (middenbouw)

Maak een zachte robot (middenbouw)

De fabriek (middenbouw)

Maak je eigen machine (VO)

Algoritme strip (VO)

Pixelation art (VO)

Digitale camouflagemode (VO)

Maak een blokjesselfie (VO)

Geanimeerde kunst (VO)

Kunstmatige kunst (VO)